Autókárpit csalánból
molnarzoltan / 26.09.2013

Mercedes és Audi autókárpitjához termesztenek csalánt Vésztőn

A nyár közepén indult közmunkaprogram keretén belül luxusautók kárpitjának alapanyagául szolgáló csalánültetvényt telepítettek Vésztő határában. A környezetkímélő anyagot autók belső kárpitjának merevítő és hangcsillapító elemeinél alkalmazzák. A vésztői önkormányzat a német textilpiacon vezető céggel, a Mattes&Ammann-nal kötött megállapodást 110 ezer tő csalán ültetéséről. Egyelőre öthektáros területen termesztenek csalánt, de a tervek szerint a következő évben már további húsz hektáron is folynának a munkálatok.

Autókárpit csalánból

A német kormány egy általa létrehozott és szponzorált közhasznú szervezeten keresztül segíti a megújuló anyagok használatát az autóiparban. Egy tavaly indult kisérleti projektben kendert és a csalánt használnak fel prémium kategóriás személygépkocsik (például Mercedes és Audi) kárpitanyagaihoz. A németországi és francia ültetvények után Magyarországon is termesztenek és dolgoznak fel ilyen ipari rostnövényeket. A német textilcéggel hamarosan egy hosszabb távra szóló szerződést köt a város, ugyanis a most elültetett csalán tíz esztendőn keresztül termőképes. Jövőre már több rostnövényre is szüksége lesz a vállalatnak, akkor kell nagyobb mennyiségben beszállítani – mondta Molnár Sándor polgármester, részletezve, hogy a mostani, őszi termésből ismét palánták lesznek. A csalán két és fél-három méter magasra nő, bokrosodik, terebélyesedik, így kiöli maga alól a gazt is.

A sváb-alpoki Mattes & Ammann egy 1951-ben alapított családi vállalkozás, mely jelenleg 300 alkalmazottal közel 40 000 négyzetméter termelési területen állít elő ipari szöveteket. Napjainkban az autóipari textilek gyártására fókuszál. A cég 30 éve szállít autókárpit anyagokat neves autógyártóknak, melyeket főként tetőkárpitoknál és kapaltartóknál alkalmaznak. A gyártó kínálatában vannak még egyéb textil alapú üléskárpitok és minőségi üléshuzatok. A cég július végén az EU területén elsőként szerezte meg a textilipari cégeket minősítő Öko-Tex ® STEP fenntartható textilgyártói tanúsítványt.

Forrás: automotor.huMattes & Ammann